Supergroen -helden en schurken van het voedselbos-

0
756
supergroen kinderboekenweek

Tijdens de kinderboekenweek staat het lezen van verhalen centraal. Dit jaar is draait alles om natuur en natuurbeleving en daarom is het boek ‘supergroen’ een tip voor de kinderboekenweek. In deze review kun je lezen hoe ik dit boek ervaar en hoe je dit boek kunt inzetten in de klas.

Alles wat je wilt weten over ‘Supergroen’

Deze hardcover van uitgeverij Ploegsma is in 2022 uitgegeven en is een echte aanrader voor de kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!
Thijs Goverde vertelt alles over de planten in zijn voedselbos. Saskia Heijmans heeft duidelijke illustraties gemaakt die slaan op de informatie die er beschreven staat. De kaft heeft veel om na te kijken en passend bij het onderschrift ‘helden en schurken van het voedselbos.’ Op de eerste en laatste pagina’s kun je een plattegrond van het voedselbos vinden. Het boek bestaat uit 26 hoofdstukken, die afzonderlijk van elkaar gelezen kunnen worden.

Zo kijk ik naar de verhalen van ‘Supergroen’

Na een aantal hoofdstukken valt het mij op dat eigenlijk elk hoofdstuk één plant uit het voedselbos centraal staat. De verhalen zijn heel soepel en luchtig geschreven. Zelf ben ik opgegroeid op het platteland met een ouder met kennis van planten. De gezegdes over planten zijn dan ook herkenbaar. Elk verhaal wordt duidelijk gemaakt welke rol elke plant heeft. Ook wordt het al snel duidelijk dat de mooie planten/bloemen eigenlijk schurken zijn. De planten waarvan je denkt dat ze niet van betekenis zijn, juist de helden in de natuur zijn.

Waar ik bij het lezen alleen moeite mee heb, is dat de mensen die bestrijdingsmiddelen gebruiken afgeschilderd worden als onwetend of ontkennend. Vanuit mijn achtergrond zie ik dit heel anders. Ondanks dat ik zelf alle groene initiatieven (dus ook een voedselbos) geweldig vindt en zelf ook aan het groen in mijn omgeving denk, lijkt de schrijver zich niet voldoende in de visie/achtergrond van o.a. boeren/landbouwers te hebben verdiept. Dit is erg jammer. Al zullen kinderen dit misschien niet opmerken, maar geef je wel jouw visie mee. En juist nu moeten we beseffen hoe belangrijk het is om zelf voedingsmiddelen te verbouwen. Juist ook nu we zien dat er binnen de land- en tuinbouw duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt. Een voedselbos is één van de vele nieuwe duurzame initiatieven.

Erg leuk vind ik dat het eigenlijk informatieteksten zijn, maar dit zo niet voelt. Door de luchtige schrijfstijl, kom je alles te weten waar je anders misschien zoveel interesse in zou hebben. De schrijver heeft dit goed gedaan. De liefde voor de natuur spreekt uit de verhalen en ik hoop dat iedereen met meer liefde naar elk plantje in de natuur kijkt!

Lestips bij Supergroen

Supergroen is een boek dat goed inzetbaar is in groep 5 t/m 8. De tips zijn dan ook passend bij deze leerjaren:

  • Laat de kinderen zelf een voedselbos ontwerpen. Kiezen ze alleen voor helden of komen er toch een aantal schurken?
  • Laat de kinderen een soort businessplan maken voor het voedselbos. Hoe kun je de natuur behouden en toch je inkomen eruit halen?
  • Laat de informatie vanuit het hoofdstuk verwerken tot een poster waarbij je de planten promoot.
  • Probeer een plant te enten, zoals in het verhaal beschreven.
  • Ruimte in de omgeving van de school? Start een voedselbos!
  • Maak een herbarium van de verschillende planten. Laat de kinderen met een zoekkaart planten op zoek gaan naar de verschillende planten.

Vorig artikelKleikaarten in de herfst: een paddenstoel
Volgend artikelGooi een gi-ga-groen verhaal!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in