De blaadjesdief

0
17780
de blaadjesdief

Het prentenboek ‘de blaadjesdief’ is een passend prentenboek bij het kinderboekenweekthema Gi-ga-groen. In deze blog vertel ik je graag meer over het verhaal van de blaadjesdief en geef ik je lestips om te werken rond dit prentenboeken tijdens de kinderboekenweek 2022.

Alles over de blaadjesdief

Deze harcover prentenboek ‘de blaadjesdief’ geeft het volgende aan:

‘Eekhoorn is boos! Gisteren zaten er heel vee mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent…. dat er een blaadjesdief rondloopt.’

Het verhaal gaat in op de seizoensverandering van de zomer naar de herfst door de ogen van een eekhoorn. Dit prentenboek is goed te gebruiken bij de projecten herfst, seizoenen, vormen & kleuren.

Titel: de blaadjesdief
Auteur: Alice Hamming
Illustraties: Nicola Slater
Uitgeverij: Veltman uitgevers
Jaar van uitgave: 2021

Een geschikt prentenboek om de kinderen te laten kennis maken met de seizoenswisselingen, de herfst en de dieren in de herfst. In de illustraties zijn de herfstkleuren verwerkt. Op elke bladzijde speelt een blaadje (of meer) een rol. Het daagt de kinderen uit om zelf ook een herfstverzameling te maken.

Begrijpend leesactiviteiten bij de blaadjesdief

  • Lees het verhaal tweemaal voor, waarvan één keer interactief.
  • Stelt begrijpend leesvragen als: Wat zou jij hebben gedaan?, Hoe zou jij je voelen als je het idee hebt dat jouw blad is gestolen?, Waarom is dit blad zo belangrijk? Wie denk jij dat de dief is?
  • Laat de kinderen de drie belangrijkste momenten in drie vakken tekenen.
  • Maak een mindmap waarbij informatie gegeven wordt wat het probleem is en wat de oplossing is.

Lesmateriaal bij de blaadjesdief

De volgende materialen sluiten aan of zijn in te zetten bij dit prentenboek:

Leesbingo

Voor groep 3 is de leesverzameling in te zetten. Per gelezen boek kleuren de kinderen een blaadje in en verzamelen zo een blad vol gekleurde herfstbladeren.

Voor groep 4 is er een herfst leesbingo met opdrachten in de natuur en dus ook passend bij het thema van kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen.
-> Ontdek hier de materialen

Woorden en sommen maken met bladeren

herfstbladeren

Leren lezen en spellen doe je natuurlijk met herfstmateriaal! Soms kun je ervoor kiezen om hier natuurlijk materiaal voor te gebruiken, maar als dit niet mogelijk is, kun je gebruik maken van de downloads.

Ook sommen maken kan op een natuurlijke manier. Met takjes en blaadjes kun je de sommen zo neerleggen. In deze blog lees je hoe je met natuurlijke materialen sommen kunt maken. Is het op de één of andere manier niet mogelijk om dit zelf te regelen, dan kun je in bovenstaande blog ook materialen vinden.

Herfstbladerenmatrix

herfst matrix

Het verhaal ‘de blaadjesdief’ leent zich helemaal om te serieren en te classficeren. Met de herfstbladerenmatrix kun je de herfstbladeren classificeren met twee eigenschappen.
-> Ontdek hier de herfstbladerenmatrix

Sla op de bel met herfstbladeren

rekenen met herfstmateriaal

Werk aan rekendoelen door het spel ‘Sla op de bel’ te spelen met natuurlijk dit maal een herfsteditie met kaarten met bladeren en herfstvruchten. In deze blog kun je het materiaal downloaden en lees je verschillende spelideeën.

Meer lestips en lesmateriaal over de herfst

Op deze website kun je de volgende pagina’s ook bezoeken voor meer (herfst)materiaal:

Vorig artikelLeesbingo herfst
Volgend artikelHerfstbladerenmatrix
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in